jahodovykolac

Jahodový koláč

Hurá! Už jsme zpátky doma z NYC a vracíme se do pracovního režimu. Dneska se mi konečně podařilo dokončit recept na jahodový koláč, který vám už dlouho slibuju. Je v něm totiž malý zádrhel, který nevězí v přípravě, ale v surovinách, a to konkrétně v listovém těstě. Já si ho pokaždé vyzvedávám v Café Savoy, ale teď jsem udělala průzkum trhu a zjistila jsem, že všechny typy, které jsou běžně dostupné, obsahují palmový olej. Doporučuju vám tedy objednat si těsto v nějaké dobré blízké cukrárně nebo si ho vlastnoručně vyrobit – jednou jsem se to učila na kurzu v Londýně a i když musím přiznat, že to domácí chutná nejlíp na světě, je s ním opravdu hromada práce! Také ho můžete nahradit těstem lineckým, které je krásně křehké. Když neošidíte těsto, čeká vás opravdová letní dobrota! Mimochodem, když jsme ho s Tomášem upekli doma poprvé, spořádali jsme ho spolu na posezení. Takže pro jistotu upečte rovnou dva!

Na 1 koláč
Doba přípravy: 20 minut + 40 minut pečení

kousek másla
400 g dobrého listového těsta (bez palmového oleje)
500 g čerstvých jahod
šťáva z 1/2 citronu
4 lžíce domácího vanilkového cukru

1. Nejprve si přesunu mřížku z trouby na úplně spodní držák a předehřeju ji na 230 °C. Koláč se musí péct na co možná nejnižším místě v troubě, ať se hezky upeče zespodu. Máslem si pomažu pracovní plochu a váleček , ať se mi na něj nelepí těsto.

2. Těsto si vyválím do kulata (mně to teda do kulata nikdy moc nejde a musím ho pak trošku zakulatit nožem) a dám ho na pečicí papír. Pak na něm udělám kolečko z celých omytých jahod zhruba 4 cm od okraje, který pak přes jahody pečlivě přetáhnu. Předpřipravený koláč přendám na pečicím papíře na plech a peču ho zhruba 8 až 10 minut. Když se mi těsto trochu nafoukne, udělám do něj pár dírek vidličkou.

3. Mezitím si nakrájím jahody na poloviny a dám je do mísy, kde je promíchám s citronovou šťávou a cukrem. Potom si vysunu koláč z trouby a nasypu do něj připravené jahody a peču ho do zlatova, trvá to zhruba 40 minut. Koláč nechám jen trošku vychladnout a podávám ho co nejčerstvější, protože tak je opravdu nejlepší! (Beztak byste kolem něj nedokázali chodit moc dlouho!)

jahodovykolac1

jahodovykolac2

jahodovykolac3

jahodovykolac4

jahodovykolac5

jahodovykolac6

jahodovykolac7

jahodovykolac8

jahodovykolac9

jahodovykolac10

jahodovykolac11

jahodovykolac12

jahodovykolac13

jahodovykolac14

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *