zemlovka12

Žemlovka s tvarohovým přelivem

Moje první vzpomínka na žemlovku je ta ze školní jídelny. Hutná moučná kostka s tlustou vrstvou tvarohu a tenkou vrstvou jablek. Žádná sláva. Nedávno na ni dostal chuť Tomáš a pořád mě přemlouval, ať mu ji upeču. Co vám budu povídat, moc se mi do toho nechtělo! Nakonec jsem se rozhodla, že to teda zkusím, ale půjdu na to jinak. Moje žemlovka musí být přece jiná, musí být bju – lehká, svěží a šťavnatá! Dopadlo to tak, že jsem 5 dní v kuse nepekla nic než žemlovku! Dohromady vzniklo 6 variant, zbyly 2 favoritky a zvítežila tahle. Takže nakonec i ze mě je žemlovkový milovník!

Na 6 porcí
Doba přípravy: 25 minut + 40 minut pečení

2 hrstě rozinek
2 dcl rumu
hrst vlašských ořechů
1,5 kg jablek
kousek vanilkového lusku
1 dobrá veka nebo 2-3 loupáky
kousek másla na vymazání formy
150 ml smetany 31%
6 dobrých vajec
9 polévkových lžic hnědého cukru
450 g tučného měkkého tvarohu

1. Rozinky nasypu do hrnku a zaliju je rumem, aby se pěkně nasákly. Předehřeju si troubu na 180 °C. Vlašské ořechy pokrájím nahrubo, nasypu je na malý plech a dám je péct do trouby na 5 až 10 minut.¨

2. Jablka oloupu. Z 1/3 uvařím jablečné pyré a zbylá nastrouhám nahrubo. Pyré připravím tak, že jablka nakrájím na kostky, dám je do rendlíku, přidám kousek vanilkového lusku, trošku vody (cca 2 dcl), přiklopím pokličkou a vařím je na mírném ohni do měkka. Když jsou jablka uvařená (trvá to zhruba 10-15 minut), vyndám vanilkový lusk a jablka propasíruju přes cedník nebo je rozmixuju v mixéru.

3. Koláčovou formu si vymažu máslem. Veku nakrájím na středně silné plátky, které rozložím na plech a dám do rozehřáté trouby na 5-10 minut. Ve větší misce si mezitím prošlehám smetanu s jedním žloutkem. Opečené plátky veky ve směsi důkladně obalím a pak je rovnoměrně vyskládám na dno formy. Jako druhá vrstva následuje jablečné pyré, použiju zhruba 2/3 a posypu ho opečenými ořechy. Třetí vrstva jsou nastrouhaná jablka, která posypu dvěma lžícemi rumových rozinek. Poslední vrstva je zbylé jablečné pyré.

4. Připravenou žemlovku dám do trouby a peču ji asi 35 minut. Mezitím si připravím sníh. Rozklepnu si 5 vajíček a oddělím bílky od žloutků. Bílky dám do mixovací nádoby a přidám 5 lžic hnědého cukru a v mixéru vyšlehám do pevného bílého sněhu. Podle chuti můžete přidat další cukr.

5. Když je žemlovka upečená, nanesu na ni připravený sníh a vrátím ji zpátky do trouby na zhruba 7 až 10 minut. Žemlovka je hotová, když ji zezlátne sníh.

6. Nakonec si připravím tvarohový přeliv. Tvaroh důkladně prošlehám se žloutky a přidám 4 lžíce hnědého cukru. Většinou tvaroh šlehám v mixéru, protože je pak hezky nadýchaný a bez hrudek. Podle chuti přidám cukr. Na závěr do tvarohu přimíchám zbylé rozinky s trochou rumu.

zemlovka2

zemlovka3

zemlovka4

zemlovka5

zemlovka6

zemlovka7

zemlovka8

zemlovka9

zemlovka10

zemlovka11

zemlovka13

6 komentářů k “Žemlovka s tvarohovým přelivem

  1. Jee,ta vypada uzasne 😊 Moc rada vyzkousim.U nas uz nekolik let vede zemlovka a la Gurmanka,ktera ji dela z vanocky.Luxus!Minuly tyden jsem si koupila Vasi kucharku a nemuzu se od ni odtrhnout.Hlavne ty kase me dostaly.

    1. Tak já ji taky vyzkouším! Díky za tip Hanko! Jsem ráda, že Vás baví slané ovesné, protože ty jsou moje srdcovka:) Mějte se moc hezky!

  2. Dobry den, pani Baro,
    vasi kuchařku mam konecne doma a jsem nadsena. Cestovala za mnou do Nemecka. Krasna fota, krasna vazba, krasne povídání..Pomalu vsechny vase recepty zkouším a zatim super!
    Mejte se krasne a dal tvořte, vám i nám pro radost.
    Petra

    1. Milá Petro, děkuju za krásný komentář! Jsem ráda, že Vám dělá kuchařka radost! Mějte se hezky! Bára

  3. No já padám….. moje babička je machr na žemlovky, ale tohle je nejlahodnější, nejjemnější, nejchutnější nej nej nej . Je báječná a moc si pochutnávám 🙂 Tohle je paní Žemlovka a né žádná tuctovka !!!

  4. ….a ja som ju trošku vytuningovala :), dala som opražené mandlové plátky a miesto tvarohu mascarpone :), hrozienka u nás nemusíme, tak som šupla sušené marhule tiež namočené v rume….no čo mám povedať, robila som ju trikrát za sebou….

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *